tisdag 17 juli 2012

Cinder - Marissa Meyer

Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 387
Förlag: Feiwel and Friends
Utgivningsdatum: 3 Januari 2012

Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, the ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl. . . . 

Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future.Då jag öppnade Cinder visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig. Jag hade bara skummat igenom baksidestexten och läst många fina recensioner på boken hos andra bokbloggare. Och jag måste säga att jag trots alla fina ord om boken blev väldigt glatt överraskad! Jag var fast redan efter första kapitlet och njöt av så gott som varje sekund jag fick tillbringa i världen. För just världen var något jag verkligen gillade. Och det här har alltid varit min sorts favoritdystopier - inte när världen är förstörd, utan bara att den ser annorlunda ut och styrs på ett annat sätt. 


Jag tror aldrig förr att jag läst något retelling av en saga. Och jag måste säga att jag gillar det väldigt mycket. Visst, några saker i boken blir så klart väldigt förutsebara, men jag gillar det ändå. Och om jag ska säga något negativt om boken så var det just att den blev väldigt förutsägbar. Jag listade ut "tvisten" slutet hade väldigt fort, vilket jag tror att de flesta med ögonen öppna kommer göra. 


Cinder var en karaktär jag verkligen gillade, och likt så Kai. Båda deras röster var intressanta, och jag gillade att författaren bytte lite POV in emellanåt. Jag har alltid tyckt att flera olika POVs ger bättre takt i böcker, i alla fall om de skrivs på rätt sätt. Så, bra där! Jag ser verkligen fram emot att få lära känna karaktärerna bättre i resten av böckerna. 


The Lunar Chronicles är helt klart en serie jag kommer följa, och jag ser redan fram emot när nästa bok i serien, Scarlet, släpps. Det ska bli roligt att se författaren ta sig an en ny saga, och introducera några nya karaktärer samtidigt som de gamla är kvar. I alla fall har jag för mig att det var så hon skulle göra, haha. 


Favorit citat: 
“Prince Kai! Check my fan, I think I'm overheating.” 


Rekommenderar till: 
Den som gillar fairytale retellings. Personligen känner jag inte att man behöver vara stormförtjust i dystopier för att läsa boken, utan jag tror att man kan tycka om den ändå. 


Betyg: 4/5

9 kommentarer:

 1. Wiee, en till som gillar Cinder! Ser också fram emot att få läsa Scarlet jättemycket. En omtolkning på Rödluvan kan inte vara fel :)

  SvaraRadera
 2. Vill verkligen läsa Cinder, men tror att jag ska vänta tills den kommer ut på svenska i höst/vinter :)

  SvaraRadera
 3. Det låter som en intressant och spännande bok, men jag väntar nog till den kommer på svenska :)

  SvaraRadera
 4. Sv: Tack! Ja, visst var den helt underbar!? :D

  Vet förresten inte om jag sagt det, men älskar din header, riktigt fin! :D

  SvaraRadera
 5. Sv: Det är faktiskt tack vare dig jag vill läsa Heist Society böckerna.
  Det är inga jag varit sugen på tills jag såg dina recensioner. ;)

  SvaraRadera
 6. Svar: Ja, jag håller med dig om språket. Det är fint, men beskrivningarna är ändå liite för mycket ibland.

  Det är ju bra att du gillar sångerna, för det hade ju varit hemskt om ingen hade gjort det!:)

  Hahah, jag känner det samma för ryttarna. Blir bara så himla frustrerad att de ska envisas med att stanna hela tiden^^ Och dessutom tända eldar(även om det skrämmer ryttarna så ser de ju ändå var de är)

  SvaraRadera
 7. den här vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
 8. Åh, den väntar på mig i bokhyllan fast på svenska. Ska bli intressant!

  SV: Tack för det tipset :)

  SvaraRadera
 9. SV: Haha jag är en liten Svärdet & Spiran nörd och vill verkligen köpa hem serien på DVD. Tyckte att dem hade gjort ett toppenjobb! :D

  SvaraRadera