fredag 12 juli 2013

The Ask and the Answer - Patrick Ness

Titel: The Ask and the Answer
Författare: Patrick Ness
Antal sidor: 517
Serie: Chaos Walking #3
Utgivningsdatum: 4:e maj 2009

We were in the square, in the square where I'd run, holding her, carrying her, telling her to stay alive, stay alive till we got safe, till we got to Haven so I could save her - But there weren't no safety, no safety at all, there was just him and his men...

Fleeing before a relentless army, Todd has carried a desperately wounded Viola right into the hands of their worst enemy, Mayor Prentiss. Immediately separated from Viola and imprisoned, Todd is forced to learn the ways of the Mayor's new order. But what secrets are hiding just outside of town? And where is Viola? Is she even still alive? And who are the mysterious Answer? And then, one day, the bombs begin to explode...

"The Ask and the Answer" is a tense, shocking and deeply moving novel of resistance under the most extreme pressure. This is the second title in the "Chaos Walking" trilogy.


Jag var lite tveksam till att påbörja den här serien då den fått så mycket blandad kritik, men nu kan jag inte annat än säga att jag är otroligt glad över att jag gjorde det. Patrick Ness har ett sådant eget och unikt skrivsätt, som jag inte kan annat än att älska. Språket är så perfekt för serien och går ofta rakt in i hjärtat på mig.

Men tyvärr måste jag säga att The Ask and the Answer inte var en lika stark bok som The Knife of Never Letting Go. Medan den första boken i serien var fullpackad med händelser, så kunde denna boken bli en aning långsam på sina ställen. Visst var det intressant att läsa om Todd och Viola och vad de gjorde, men det blev ändå lite segt på sina ställen. Men detta gjorde det verkligen inte till en dålig bok. Jag var bara inte riktigt lika fångad av denna, som av första boken.

Jag fortsätter att älska både Todd och Viola. De är två mycket välskrivna karaktärer, särskilt Todd, i mina ögon. Men något jag störde mig på? De träffade varandra, typ, fyra gånger i hela boken. Eller något i den stilen. Jag förstår att det var nödvändigt för handlingen i boken, men jag kunde ändå inte låta bli att störa mig på det en aning. Det är ju som bäst när de är tillsammans!

Ness är verkligen inte snäll mot sina karaktärer. Precis när man tror att saker håller på att lösa sig till det bättre, så händer något ännu värre. Låt mig säga såhär: SLUTET. Hjälp. Kan det inte bara gå lite bra för Todd och Viola för en gångs skull? HAHA, nej. Patrick Ness ... du är ondskefull. Och jag hatar dig samtidigt som jag älskar dig.

Jag har Monsters of Men hemma och ser fram emot att läsa den. För jag måste få veta hur den här serien slutar. Men samtidigt är jag väldigt rädd för boken, för jag har en väldigt stark känsla av att det inte kommer sluta lyckligt. För inget i den här serien har än så länge gått enligt planerna, så varför skulle slutet göra det? Haha, jag kommer ihåg att jag gick in i den här serien i tron om att den skulle vara lättsam och underhållande. För det är ju trots allt en middle grade serie. Men låt er inte luras! Patrick Ness är ute efter att krossa era själar, tomma er på all lycka och istället fylla er med elände och tårar! Trevlig läsning!

Favorit citat:
“Yer the only friend I got, pigpiss... Ain't that the biggest tragedy you ever heard?” 

“It's not that you should never love something so much that it can control you.
It's that you need to love something that much so you can never be controlled.
It's not a weakness.
It's your best strength.”

 Betyg: 4/5

1 kommentar:

  1. Hm, blir lite fundersam på den här serien nu. Jag har tänkt länge att jag ska läsa första boken i Kaos-triologin fast på svenska.
    Tycker du att första boken är bättre? Är den värd att läsa?

    Vill inte slösa pengar på att köpa den om jag inte tycker om den, för den fanns tyvärr inte på biblioteket där jag bor.

    SvaraRadera